Proč čerstvá káva nikoli rok stará?

Čerstvost kávy je jedním z nejdůležitějších faktorů kvality a hlavně chutě kávy. 

Zrnka kávy prochází určitým procesem, zpracováním a pražením. Jakmile se káva napraží je připravena pro vaše použití.

Obecně nejlepší chuť kávy si vychutnáte zhruba 14 dní po jejím upražením. Jak zjistíte, kdy byla káva upražena? 

Stačí otočit sáček! Z druhé strany, případně zespod sáčku musí být vždy uvedeno datum upražení a uvádí se také datum spotřeby, k tomu se ale ještě dostaneme. 

Od data pražení si tedy spočítejte 14 dnů, dříve ji nedoporučuji pít. Proč? Protože káva ještě pracuje a potřebuje se trošku odležet. 

Jak je to tedy s datem spotřeby? 

Některé pražírny uvádí dva měsíce, jiné půl roku a na některých kávách najdete až roční, to je ale většinou u káv, které koupíte v supermarketu. O jejich kvalitě si povíme jindy. 

Pokud kupujete výběrovou kávu, pak se řiďte 2 měsíci až půl rokem. A co je tedy lepší? 

Kdy je káva čerstvá?

Kávu je nejlepší vypít do dvou měsíců od jejího pražení. Káva vám i toho půl roku vydrží, jen postupně ztrácí na chuti. Tedy, zrnka která si uděláte měsíc po pražení mohou chutnat lehce jinak než ta, která si uvaříte až za půl roku. Déle než půl roku bych ale kávu už nedoporučovala pít, zrnka vám mohou zežluknout, zeslábnout na chuti a již se nevychutnáte tak lahodný šálek. 

Káva pracuje

Nezapomeňte na to, že káva pracuje. Právě proto je důležité mít na sáčku jednosměrným ventil, který vypouští oxid uhličitý a naopak dovnitř nepustí vzduch. Z kávy se tak nevytratí vůně ani chuť a zůstává v maximální kvalitě.

Co tedy kávu poškozuje?

Kyslík - Je nutné chránit zrnka primárně před čerstvým vzduchem. Je to právě kyslík, kvůli kterému vzniká oxidace a zvětrávání zrn, což minimalizuje chuť kávy. 

Vlhkost - Zvlhlá káva může ztrácet svou vůni i chuť. V horším případě se začne objevovat plíseň. Nejlepší je, skladovat kávu na temném a suchém místě.

Pachy - Kávová zrnka sice neutralizují vůně, ale také dost snadno načichnou. Je potřeba je chránit před ostatními aromatickými potravinami. 

Výkyvy teplot - Konkrétně horko dopomáhá olejům, které zrnka obsahují, oddělovat se od dřeviny a káva proto může žluknout. To samé se může stát při výkyvech teplot, proto se rozhodně nedoporučuje praženou kávu zamrazovat nebo skladovat v lednici. 

 

A to je pár základních bodů, na které doporučuji myslet.